ayurveda Herbal remedies for massage on table, outdoor

Že tisočletja preden je moderna medicina znanstveno utemeljila in dokazala povezavo med umom in telesom, so modreci starodavne Indije zapisali āyurvedo, ki še danes predstavlja najboljši in najučinkovitejši sistem zdravljenja in uravnovešenja telesa in uma. Vendar je āyurveda več kot zgolj sistem zdravljenja bolezni. Je znanost o življenju (āyur = življenje; veda = znanost ali znanje), ki vsebuje starodavne modrosti, s pomočjo katerih lahko (p)ostanemo čili in zdravi ter tako v polnosti realiziramo svoj človeški potencial.

Temelj āyurvede je načelo, ki pravi, da sta um in telo neločljivo povezana ter da ima prav naš um največjo sposobnost ozdraviti in transformirati naše telo. Na zdravstveno stanje našega telesa torej ključno vplivajo naša zavest, notranji mir in uravnoteženost. Eno izmed orodij, ki jih izkušeni āyurvedski zdravnik lahko uporabi, da bi nam pomagal izboljšati vsakodnevno počutje, je meditacija. S pravilno meditacijo lahko brez truda dosežemo stanje širše zavesti in notranjega miru, kar prerodi naš um in ponovno vzpostavi notranje ravnotežje, to pa se odrazi tudi na našem telesu. Z izvajanjem meditacije se ritem srca in dihanja upočasni, izločanje stresnih hormonov se zmanjša, obenem pa se poveča izločanje hormonov, ki vplivajo na naše dobro počutje.

Āyurveda, za razliko od moderne zahodne medicine, ki človeka obravnava enostransko, priznava, da je človek več kot le »biološki robot« ali »vreča biokemičnih procesov«. Āyurveda človeka obravnava celostno, saj upošteva, da smo vsi ljudje individuumi, katerih individualnost ni omejena zgolj na um in telo. Človek ima namreč dušo in tudi smisel svojega obstoja. S tem āyurveda zdravi tudi »eksistencialni vakuum«, kot je avstrijski nevrolog in psihiater Viktor E. Frankl imenoval pogosto stanje v moderni družbi, ko ljudje svojemu obstoju niso zmožni pripisati globljega smisla ali pomena. Ker mislijo, da so uživanje dobre hrane, čezmerno spanje, branjenje pred nevarnostmi in razmnoževanje edini smiselni cilj človeškega življenja, velikokrat zapadejo tudi v depresijo.